maandag 29 september 2014

Week 4

geometrie, lijn, ritme




Oscar Niemeyer - Contemporary Art Museum



De ramen hebben verticale lijnen en horizontale lijnen, die worden duidelijk gemaakt d.m.v. raamstijlen. Ieder raam heeft dezelfde afmeting hebben. Doordat de maat steeds hetzelfde is, is er een gelijkwaardig ritme. 
Het gebouw heeft 70 zonwerende ramen. De afmeting van een raam is 4,80 x 1,85m breed, verder hebben de ramen een helling van 40 graden. 



De 2de lijn van boven is het midden van een raam, wat de 2 verdiepingen op elkaar scheidt. Dus wordt de afmeting van de ramen op de bovenste verdieping is 2,40m. Waarbij je van binnenuit alleen de verticale stijlen ziet. Op de verdieping daaronder is de raamhoogte ook 2,40, maar zit er een horizontale stijl in het midden op 1,20 meter hoogte. 

Het horizontale ritme is niet gelijk, maar van onderaf gezien verdubbeld de afmeting zich. 


Door alle ramen met elkaar te verbinden krijg je een lijn. In totaal zijn het 60 ramen met een breedte van 1,85m breed. 60 x 1,85 = 111 meter.
De omtrek bij de ramen is in totaal 111 meter. 




Afbeeldingen gelijkvormig ritme







Oscar Niemeyer - Ibirapuera Auditorium

Het Auditorium is opgebouwd uit geometrische vormen, de achtergevel is een rechthoek de zijgevels zijn driehoeken. Deze vormen zijn opgebouwd  uit diverse lijnen.



Als je de plattegronden bekijkt zie je dat de lijnen van de luifel bij de entree evenwijdig lopen aan de lijnen die de zijgevels vormen.





Oscar Niemeyer - Church of Brazil









Geen opmerkingen:

Een reactie posten