zondag 7 september 2014

Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer


Oscar Niemeyer was een Braziliaanse architect. Hij werd geboren in Rio de Janeiro op 15 december 1907 en overleed op 5 december 2012. Hij was een van de belangrijkste architecten binnen de moderne architectuur. Niemeyer werd beroemd door zijn sculpturale interpretatie van het functionalisme van Le Corbusier en zijn betrokkenheid bij het ontwerpen van de nieuwe braziliaanse hoofdstad Brazilia.

Met Costa en Affonso Eduardo Reidy ontwierp hij in 1936 het ministerie van onderwijs en volksgezondheid in Rio de Janeiro.  Op 35 jarige leeftijd bouwde Niemeyer het casino in Pampulha, volgens sommigen het esthetisch hoogtepunt van zijn oeuvre. In het ontwerp combineerde hij een vervormde kubus met een peervormige uitbouw. Zijn meesterlijke omgang met de vrije vorm bewees hij daarna met Casa do Baile (1942) en de Sao Fransiscokerk (1943) in Pampulha en het appartementencomplex Praca da Liberdade (1954) in Belo Horizonte.

Oscar Niemeyer ontwierp als hoofdarchitect alle openbare gebouwen in Brazilia, de bekendste bouwwerken zijn het Capitol aan het Praca dos Três Polderes en de kathedraal.

Praca dos Três Polderes 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten