maandag 8 september 2014

National congress Brasilia




Van 1957 tot 1964 ontwierp Oscar Niemeyer, als hoofdarchitect van Brasilia, het Nationaal Congres.  In het complex zitten verschillende functies verdeelt zoals het Senaat gebouw in het overkoepelde gedeelte  aan de linkerkant, het parlement in de torens in het midden, en in het komvormige volume bevind zich de kamer van de afgevaardigden.


Het gebouw staat in de hoofdstad van Brazilie, Brazilia


Het gebouw bestaat uit een compositie van verschillende vormen. Als je het gebouw ziet vallen er meteen 4 volumes op, de bolvorm links (paars), de twee balkvormige torens in het midden (geel) en de schotelvorm rechts (rood). Deze volumes onderscheiden meteen de drie belangrijkste functies van het gebouw. De 4 volumes worden aan elkaar verbonden door het 5de volume, de onderbouw waar de entree zich bevind. De onderbouw bestaat uit twee vlakken, het plafond en de vloer, waartussen een glazengevel is geplaatst. 





De constructie van het gebouw bestaat uit betonen kolommen die het gebouw dragen, de kolommen staan in een grid-textuur waartussen wanden zijn geplaatst. Ook de bol- en schotelvormige volumes zij gemaakt van beton. Het gebouw bestaat uit egale materialen die allemaal in wit en grijstinten zijn uitgevoerd. De indeling van de glazengevel in de onderbouw vind je terug in de twee kantoor torens.


''It is not the right angle that attracts me, nor the straight line, hard and inflexible, created by the man. What attracts me is the free and sensual curve - the curve that I find in the mountains of my country, in the sinuous of its rivers, in the body of the beloved woman.''
Oscar niemeyer



Geen opmerkingen:

Een reactie posten