dinsdag 2 september 2014

Oscar Niemeyer 

 Niterói Contemporary Art Museum





Architect: Oscar Niemeyer
Jaar: 1996
Concepten: Organisch, Dynamisch, Modernistisch, Functionalistisch

Door het gebruik van dynamische en ronde vormen wordt Niemeyer ook wel een beeldhouwer genoemd. Deze vormen zie je heel goed terug in het ontwerp van het museum of contemporary art.


Zuid Amerika - Niterói


Vlak bij Rio de Janeiro


Het gebouw is 16 meter hoog en heeft een diameter van 50 meter. De brede helling leidt naar de ingang van het gebouw, je komt binnen op de tweede verdieping. Op de tweede verdieping is er een panoramisch uitzicht, dit komt door de doorlopende raampartij. Een raam is een punt, maar doordat het een doorlopende raampartij is, is het een lijn.



Het gebouw is omgeven door de zee, de kust heeft een organische vorm dit heeft hij terug laten komen in zijn ontwerp. Doordat hij in zijn ontwerp veel organische, ronde vormen gebruikt. Het is een dynamisch gebouw wat in evenwicht is.


Het gebouw bestaat uit een combinatie van primaire vormen. Het dak bestaat uit een cilinder met een diameter van 50 meter deze wordt ondersteund door een cilinder met een diameter van 9 meter. Doordat er een helling inzit van 40 graden creëer je een overkapt vlak. 



Het gebouw is een kegel vorm met een subtractieve transformaties. 






Het is een monolitisch gebouw, omdat het geheel uit beton bestaat. De textuur van het beton is glad, dit versterkt de organische vorm van het gebouw. Het is een onregelmatige compositie met regelmatige vormen. 











Geen opmerkingen:

Een reactie posten