maandag 22 september 2014

Week 3

Conceptvormen

- Eenvoud

- Complex
- Dynamisch 


Eenvoudige vormconcepten

Eenvoud, 'dat wat niet moeilijk en of ingewikkeld is'. Eenvoudige vormen zijn vierkant, driehoek, rondje vanuit deze vormen kun je massa's maken waardoor de bol, kubus, piramide, cilinder en de kegel ontstaan.



Het Ibiraquera auditorium building heeft een eenvoudige compositie. Het gebouw bestaat uit een driehoek die uitgetrokken is tot een spie-vorm. opvallend aan het gebouw is de luifel bij de entree.

Contrast:
Vorm: eenvoudig - dynamisch

Het gebouw heeft een dynamische luifel wat in contrast staat met de eenvoud van de rest van het gebouw.

Kleur: wit - rood

Het gebouw is volledig wit op de luifel na, door de luifel de kleur rood te maken heb je een duidelijk beeld waar de entree zich bevind.





Dynamische vormconcepten 




Beweging

Het Museum of Contemporary Art van Oscar Niemeyer heeft een dynamische compositie. 
Deze dynamische compositie komt voort uit vloeiende vormen, een opgetrokken cilinder (volume van het gebouw), de helling gaat in een vloeiende vorm na boven ook zit er een spiraalvorm in de helling. Door gebruik te maken van deze dynamische vormen lijkt er beweging in het gebouw te zitten. 



Contrast door middel van kleurgebruik. 

Het contrast in het Museum of Contemporary Art zit in het kleurgebruik. De raampartij is een hele donkere kleur in tegenstelling met het gebouw, wat een geheel wit is. 
Contrast tussen kleurgebruik zwart-wit. Normaal gesproken zijn de ramen lichter van kleur en het gebouw zelf donkerder, maar Oscar Niemeyer draait dit om in zijn ontwerp.


De hellingbaan heeft een rode kleur, deze kleur valt heel erg op. Omdat de achtergrond, het gebouw zwart-wit is, komt de rode kleur na voren zo weet je van een afstand waar de ingang van het gebouw is. 



Complexe vormen






Brasil Church:
Contrast door   

            open en gesloten                                                              Licht en donker 

Verschillende figuren: driehoeken komen ook weer terug


Dynamische en complexe vorm(en) combineren met elkaar. 

Van binnen ruimtelijk, en figuren glas is dynamisch.
Ook de witte staanders creëren een dynamisch complex effect. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten