maandag 29 september 2014

Week 4

geometrie, lijn, ritme




Oscar Niemeyer - Contemporary Art Museum



De ramen hebben verticale lijnen en horizontale lijnen, die worden duidelijk gemaakt d.m.v. raamstijlen. Ieder raam heeft dezelfde afmeting hebben. Doordat de maat steeds hetzelfde is, is er een gelijkwaardig ritme. 
Het gebouw heeft 70 zonwerende ramen. De afmeting van een raam is 4,80 x 1,85m breed, verder hebben de ramen een helling van 40 graden. 



De 2de lijn van boven is het midden van een raam, wat de 2 verdiepingen op elkaar scheidt. Dus wordt de afmeting van de ramen op de bovenste verdieping is 2,40m. Waarbij je van binnenuit alleen de verticale stijlen ziet. Op de verdieping daaronder is de raamhoogte ook 2,40, maar zit er een horizontale stijl in het midden op 1,20 meter hoogte. 

Het horizontale ritme is niet gelijk, maar van onderaf gezien verdubbeld de afmeting zich. 


Door alle ramen met elkaar te verbinden krijg je een lijn. In totaal zijn het 60 ramen met een breedte van 1,85m breed. 60 x 1,85 = 111 meter.
De omtrek bij de ramen is in totaal 111 meter. 




Afbeeldingen gelijkvormig ritme







Oscar Niemeyer - Ibirapuera Auditorium

Het Auditorium is opgebouwd uit geometrische vormen, de achtergevel is een rechthoek de zijgevels zijn driehoeken. Deze vormen zijn opgebouwd  uit diverse lijnen.



Als je de plattegronden bekijkt zie je dat de lijnen van de luifel bij de entree evenwijdig lopen aan de lijnen die de zijgevels vormen.





Oscar Niemeyer - Church of Brazil









maandag 22 september 2014

Week 3

Conceptvormen

- Eenvoud

- Complex
- Dynamisch 


Eenvoudige vormconcepten

Eenvoud, 'dat wat niet moeilijk en of ingewikkeld is'. Eenvoudige vormen zijn vierkant, driehoek, rondje vanuit deze vormen kun je massa's maken waardoor de bol, kubus, piramide, cilinder en de kegel ontstaan.



Het Ibiraquera auditorium building heeft een eenvoudige compositie. Het gebouw bestaat uit een driehoek die uitgetrokken is tot een spie-vorm. opvallend aan het gebouw is de luifel bij de entree.

Contrast:
Vorm: eenvoudig - dynamisch

Het gebouw heeft een dynamische luifel wat in contrast staat met de eenvoud van de rest van het gebouw.

Kleur: wit - rood

Het gebouw is volledig wit op de luifel na, door de luifel de kleur rood te maken heb je een duidelijk beeld waar de entree zich bevind.





Dynamische vormconcepten 




Beweging

Het Museum of Contemporary Art van Oscar Niemeyer heeft een dynamische compositie. 
Deze dynamische compositie komt voort uit vloeiende vormen, een opgetrokken cilinder (volume van het gebouw), de helling gaat in een vloeiende vorm na boven ook zit er een spiraalvorm in de helling. Door gebruik te maken van deze dynamische vormen lijkt er beweging in het gebouw te zitten. 



Contrast door middel van kleurgebruik. 

Het contrast in het Museum of Contemporary Art zit in het kleurgebruik. De raampartij is een hele donkere kleur in tegenstelling met het gebouw, wat een geheel wit is. 
Contrast tussen kleurgebruik zwart-wit. Normaal gesproken zijn de ramen lichter van kleur en het gebouw zelf donkerder, maar Oscar Niemeyer draait dit om in zijn ontwerp.


De hellingbaan heeft een rode kleur, deze kleur valt heel erg op. Omdat de achtergrond, het gebouw zwart-wit is, komt de rode kleur na voren zo weet je van een afstand waar de ingang van het gebouw is. 



Complexe vormen






Brasil Church:
Contrast door   

            open en gesloten                                                              Licht en donker 

Verschillende figuren: driehoeken komen ook weer terug


Dynamische en complexe vorm(en) combineren met elkaar. 

Van binnen ruimtelijk, en figuren glas is dynamisch.
Ook de witte staanders creëren een dynamisch complex effect. 






maandag 15 september 2014

Vormen

Week 2: Kenmerkende vormen Oscar Niemeyer.

- Bol
- Cilinder
- Hyperbool
- Kegel
- Rechthoek
- Parabool
- Driehoek





Drie uitgelichte vormen:
1. Cilinder


cilinder vormen:



2. Parabolen (Afbeelding1: gecombineerd met rechthoek en driehoek)

parabool vormen:




3. Driehoeken


driehoek vormen:



Ibiraquera auditorium building

Schets:

maandag 8 september 2014

National congress Brasilia




Van 1957 tot 1964 ontwierp Oscar Niemeyer, als hoofdarchitect van Brasilia, het Nationaal Congres.  In het complex zitten verschillende functies verdeelt zoals het Senaat gebouw in het overkoepelde gedeelte  aan de linkerkant, het parlement in de torens in het midden, en in het komvormige volume bevind zich de kamer van de afgevaardigden.


Het gebouw staat in de hoofdstad van Brazilie, Brazilia


Het gebouw bestaat uit een compositie van verschillende vormen. Als je het gebouw ziet vallen er meteen 4 volumes op, de bolvorm links (paars), de twee balkvormige torens in het midden (geel) en de schotelvorm rechts (rood). Deze volumes onderscheiden meteen de drie belangrijkste functies van het gebouw. De 4 volumes worden aan elkaar verbonden door het 5de volume, de onderbouw waar de entree zich bevind. De onderbouw bestaat uit twee vlakken, het plafond en de vloer, waartussen een glazengevel is geplaatst. 





De constructie van het gebouw bestaat uit betonen kolommen die het gebouw dragen, de kolommen staan in een grid-textuur waartussen wanden zijn geplaatst. Ook de bol- en schotelvormige volumes zij gemaakt van beton. Het gebouw bestaat uit egale materialen die allemaal in wit en grijstinten zijn uitgevoerd. De indeling van de glazengevel in de onderbouw vind je terug in de twee kantoor torens.


''It is not the right angle that attracts me, nor the straight line, hard and inflexible, created by the man. What attracts me is the free and sensual curve - the curve that I find in the mountains of my country, in the sinuous of its rivers, in the body of the beloved woman.''
Oscar niemeyer



zondag 7 september 2014

Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer


Oscar Niemeyer was een Braziliaanse architect. Hij werd geboren in Rio de Janeiro op 15 december 1907 en overleed op 5 december 2012. Hij was een van de belangrijkste architecten binnen de moderne architectuur. Niemeyer werd beroemd door zijn sculpturale interpretatie van het functionalisme van Le Corbusier en zijn betrokkenheid bij het ontwerpen van de nieuwe braziliaanse hoofdstad Brazilia.

Met Costa en Affonso Eduardo Reidy ontwierp hij in 1936 het ministerie van onderwijs en volksgezondheid in Rio de Janeiro.  Op 35 jarige leeftijd bouwde Niemeyer het casino in Pampulha, volgens sommigen het esthetisch hoogtepunt van zijn oeuvre. In het ontwerp combineerde hij een vervormde kubus met een peervormige uitbouw. Zijn meesterlijke omgang met de vrije vorm bewees hij daarna met Casa do Baile (1942) en de Sao Fransiscokerk (1943) in Pampulha en het appartementencomplex Praca da Liberdade (1954) in Belo Horizonte.

Oscar Niemeyer ontwierp als hoofdarchitect alle openbare gebouwen in Brazilia, de bekendste bouwwerken zijn het Capitol aan het Praca dos Três Polderes en de kathedraal.

Praca dos Três Polderes